Weekend w Wiedniu

Dlaczego warto zwiedzić Wiedeń?

Wiedeń to jedna z najpiękniejszych stolic w Europie. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie, a turyści przyjeżdżają tłumnie o każdej porze roku. Wiedeń to połączenie dawnego z nowym, wciąż aktywne życie kulturalne, to też zabawa, uczta dla ucha i oka oraz kubków smakowych. To miasto klasyków muzyki i miasto winnic, toleracji, a zarazem tradycji, z parkiem rozrywki, ogromną liczbą zamków i pałaców oraz kuchnią wiedeńską – jedyną na świecie nazwaną od miasta. Tutaj trudno się nudzić, gdyż ulice tętnią życiem zarówno dniem, jak i nocą. Dzięki naszej firmie mogą Państwo w bezpiecznych, komfortowych warunkach wybrać się w podróż do tego wyjątkowego miasta, poświęcając mu urlop lub choćby weekend.

Weekend w Wiedniu

Aby dobrze poznać Wiedeń i zobaczyć choć część jego bogactwa, warto zostać tu przynajmniej na kilka dni. Dla tych, którzy mogą sobie pozwolić jedynie na weekend, też jednak bez wątpienia znajdzie się wiele atrakcji, które spowodują, że każdy, kto przyjeżdża do tej stolicy, pragnie do niej wrócić. Wybór obiektów koniecznych do zwiedzenia podczas dwóch dni pobytu jest niezwykle trudny, jednak postaramy się przedstawić Państwu kilka propozycji.

Kuchnia wiedeńska

Jeśli są Państwo kulinarnymi smakoszami, być może taki sposób na spędzenie weekendu w Wiedniu będzie najbardziej dla Państwa atrakcyjny. Jak już wspominaliśmy, wiedeńska kuchnia jest jedyną na świecie, której nazwa wywodzi sie od miasta. Warto wstapić choćby do jednej Beisl, czyli w wolnym tlumaczeniu ֳ„mały dom”, do miejsca, gdzie można się najeść i wypić (niejednego) drinka. Serwowana jest tam kuchnia w domowym stylu. Te nowocześnie zaaranżowane miejsca rozmieszczone są właściwie po całym centrum stolicy. Kuchnia wiedeńska jest przede wszystkim mięsna i rybna, bardzo mało tu dań wegetariańskich. Jest też ciężkostrawna, zaś obiady składają się minimum z dwóch dań.

Będąc w Wiedniu, warto spróbować lokalnych potraw, na przykład:

  • Wiener Schnitzel mit Kartoffelsalat jest to mocno rozbity i spory kotlet cielęcy podawany z kawałkiem cytryny oraz sałatką ziemniaczaną w sosie octowo-musztardowym z dodatkiem cukru,

  • Tafelspitz – jest wołowiną przygotowaną w rosole, serwowaną ze szpinakiem, chrzanem, jabłkami, sosem cebulowym oraz pieczonymi ziemniakami,

  • Käsekrainer – dostępne najczęściej w przydrożnych budkach, są to kiełbaski wieprzowe z dodatkiem sera żółtego, smażone, grillowane lub gotowane, dostępne w wielu odmianach. Zwykle serwuje się je z chrzanem i musztardą,

  • słodkości – ich różnorodność jest ogromna. Warto skosztować tortu Sachera – czekoladowego ciasta z dżemem morelowym,

  • kawa – jest najpopularniejszym napojem w Austii, serwowana na rozmaity sposób. Tutaj każdy, nawet najbardziej wybredny, kawosz znajdzie coś dla siebie,

  • alkohole – w Wiedniu ich nie brakuje, zwłaszcza że Austriacy w dużym stopniu produkują je sami. Są tu miejscowe piwa, wina, a także wódka ziołowa, czyli enzian.

Restauracji, kawiarni i knajpek w Wiedniu oczywiście nie brakuje. Szukając ich, warto natomiast udać się np. do Dzielnicy Muzealnej z unoszącą się tam atmosferą sztuki i zostać na przekąskę lub posiłek, podziwiając artystyczne aranżacje tamtejszych kawiarenek.